Manutan: Ga de strijd aan met stress

Manutan: Ga de strijd aan met stress
  • 6 november 2017
  • Redactie

Bijna 60% van de recent door Manutan ondervraagde werknemers in Nederland vindt dat er meer aandacht besteed zou moeten worden aan het voorkomen van stressgerelateerde klachten op het werk. Daarnaast vindt ruim 40% dat wettelijk vastgelegd moet worden dat je buiten werktijd niet bereikbaar hoeft te zijn voor je werkgever.

In opdracht van kantoorspecialist Manutan zijn 862 Nederlanders, werkend in alle sectoren, bevraagd. De helft werkt bij een bedrijf met 200 of meer werknemers en bijna driekwart op kantoor. Hierbij enkele opvallende uitkomsten uit dit onderzoek:

  • 58% wil meer aandacht aan het voorkomen van stressgerelateerde klachten;
  • 42% vindt dat wettelijk vastgelegd moet worden dat je buiten werktijd niet bereikbaar hoeft te zijn voor je werkgever;
  • 39% wil thuis niets met zijn werk te maken hebben;
  • 35% checkt thuis en in het weekend zijn zakelijke e-mail;
  • 21% checkt in de vakantie zijn zakelijke e-mail.

Alarmbellen
Zich baserend op de actuele onderzoeksresultaten adviseert Lydia Rongen, HR Manager bij Manutan, werkgevers ‘om er op te letten dat werknemers echt gewaardeerd worden en ervoor te zorgen dat ze thuis hun werk kunnen loslaten’. ‘Sociale omgang en voldoende waardering zijn heel belangrijk voor werknemers. Een goede werksfeer vermindert het ziekteverzuim en verbetert de productiviteit’, benadrukt zij. Op z’n zachts gezegd opmerkelijk vindt Rongen het dat veel collega’s het lastig vinden om stress en een te hoge werkdruk onderling te bespreken. ‘Ruim een derde van de ondervraagden heeft geen idee hoe daarover bij collega’s of leidinggevenden te beginnen. Alarmerend!’ De HR-expert constateert dat werktijden vandaag de dag lijken te vervagen. Zo checkt bijvoorbeeld 35% van de respondenten thuis zijn zakelijke mails. ‘En blijkbaar wordt niet iedereen daar gelukkig van.’ Werkgevers moeten met een frisse blik naar dit soort zaken kijken, oppert ze. ‘Goede zorg voor je werknemers is eveneens duurzaamheid.’

Een van de manieren die Manutan zelf toepast om (magazijn)medewerkers te ‘ontstressen’, is door ze te laten kickboksen met de managing director. Tevens is de kantoorspecialist een inspirator op het gebied van talentmanagement.

comments powered by Disqus