‘CMIO’s in staat techniek en praktijk te verbinden’

‘CMIO’s in staat techniek en praktijk te verbinden’
  • 29 maart 2018
  • Redactie

Er is een brugfunctie nodig tussen ICT en ziekenhuispersoneel, willen ziekenhuizen worden klaargestoomd voor digitale transformaties. Desondanks zijn van de 28 CMIO’s slechts 18 officieel in deze functie aangesteld.

Dit blijkt uit onderzoek van eHealth expertisecentrum Nictiz en het landelijke CMIO Netwerk. Volgens de twee partijen levert de CMIO een cruciale bijdrage voor de implementatie van technologie in ziekenhuizen. Tevens geven zij aan dat de technische kant van de rol niet altijd gecombineerd kan worden met hun zorgfunctie. De CMIO’s die wel formeel zijn aangesteld, worden vaak gefinancierd om te worden bijgeschoold. 

Expertise
Voorzitter van het landelijk CMIO netwerk, Iris Verberk, zegt dat CMIO’s met een medische achtergrond en gebruikerservaring een nieuw perspectief toevoegt aan technologie. ‘De CMIO is in staat techniek en praktijk te verbinden en mede invulling te geven aan de digitalisering in het ziekenhuis.’ 

Gemiddeld is een medewerker in de brugfunctie betrokken bij drie ICT-projecten, waarin ze bijdragen aan het verbeteren van de relatie tussen geneeskunde en ICT, aldus Nictiz en het CMIO Netwerk. In het onderzoek stellen de partijen dat de CMIO's tevens een grote rol kunnen spelen bij de invoering van de AVG

comments powered by Disqus