Burgers denken mee over gemeentelijk werving- en selectiebeleid

Burgers denken mee over gemeentelijk werving- en selectiebeleid
  • 12 augustus 2019
  • Redactie

De gemeente De Fryske Marren vraagt haar inwoners om zitting te nemen in een sollicitatieraad. Deze adviesraad moet de gemeente helpen bij het werven van nieuwe ambtenaren. De zeven leden van de sollicitatieraad bepalen mede aan welke waarden nieuwe medewerkers worden getoetst, meldt Binnenlands Bestuur.

Naar verwachting zullen de leden zich ‘hoogstens een aantal dagen per jaar’ moeten buigen over de werving en selectie van nieuwe ambtenaren. Zij zullen op verschillende momenten binnen dit traject een rol spelen. Zo mogen zij mede bepalen aan welke waarden nieuwe medewerkers getoetst zullen worden en input geven voor interviews en rollenspellen met kandidaten. Of het belang van de burger of van de gemeente uiteindelijk de doorslag geeft bij bijvoorbeeld het bepalen van de waarden, zal bij monde van de gemeentewoordvoerder ‘per situatie verschillen’. De leden krijgen meer een klankbordfunctie en zullen dan ook niet bij ieder sollicitatiegesprek aanschuiven. ‘Ze denken mee over het wervings- en selectiebeleid van de gemeente. Net als dat de gemeente bijvoorbeeld een inwonerspanel heeft.’

Lees ook: Gemeente Pekela schrapt 'klanten' en 'burgers'

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Geplaatst in
  • HRM
  • Reacties
  • Link