De nonnen reizen verder: tweede Gouden Vink op rij

De nonnen reizen verder: tweede Gouden Vink op rij
  • 10 april 2025
  • Kel Koenen

Hoe laat je een merk écht tot leven komen in een klantreis? Volgens de jury van de Gouden Vink 2025 is er één team dat daar opnieuw een meesterwerk van heeft gemaakt: het team van Language Institute Regina Coeli (de nonnen uit Vught). Voor het tweede jaar op rij pakten zij de Gouden Vink tijdens de KSF Teamchallenge voor het beste klantreisconcept op het hoofdkantoor van VodafoneZiggo.

Net als vorig jaar was het een sterk deelnemersveld voor de teamchallenge 'De Gouden Vink' van de Klantenservice Federatie (KSF): creatieve oplossingen, doorleefde persona’s en een indrukwekkend niveau van visuele storytelling. Maar er kan er maar één de winnaar zijn. En dat bleek dus opnieuw het team van Language Institute Regina Coeli, bestaande uit Cindy van Herk, Linda Leenders, Christine Graf en Ellen Alkemade (foto vlnr). Gingen de nonnen vorig jaar op klantreis, dit jaar reisden ze 'gewoon' verder.

Toen de jury de winnaar bekend maakte, volgde een golf van applaus, gejuich en – laten we eerlijk zijn – een oprecht kippenvelmoment. Niet in de laatste plaats bij het team zelf. 'We dachten echt: wie wint er nou twee keer achter elkaar? Dat kan toch niet?' vertelde Christine Graf na afloop. En toch gebeurde het. De Gouden Vink 2025 gaat opnieuw mee naar Vught. Of zoals de jury het verwoordde: 'Zij mogen van ons op reis blijven.' 

Volgens de jury, bestaande uit Tinne Van den Broeck, Sabine Oosterholt en Kees Kerkvliet was het vooral de samenhang tussen methodiek, merk en menselijkheid wat hun concept zo sterk maakte. Elk teamlid had een rol tijdens de presentatie, het merkverhaal was stevig verweven met de klantreis en de ideeën waren niet alleen creatief – ze waren ook toepasbaar. Verder blonk de case uit in storytelling. Klantwaarde werd niet slechts benoemd, maar gevoeld. 'We zagen echte empathie, gecombineerd met een innovatieve benadering. Dat is precies waar deze award om draait', aldus een jurylid.

Eervol zilver en brons
Op de tweede plaats eindigde asr Uitvaart, met een presentatie die de jury 'op het puntje van hun stoel' hield. De persona’s waren geloofwaardig, de pijnpunten voelbaar en de oplossingen praktisch en bruikbaar. Wat nog iets sterker kon, was de merkbeleving. Maar dat doet niets af aan de impact van hun verhaal. Team Bright pakte het brons, met een visueel indrukwekkende pitch en een directe focus op verbeterpunten. 'Ze gingen er meteen vol in', aldus de jury. Toch miste er nét dat beetje diepgang in klantbehoefte om door te dringen tot de top 2. 

Opvallend in de feedback van de jury was de herkenning: veel ideeën raakten thema’s waar ook zij zelf mee worstelen. Een bevestiging dat de deelnemers raak schoten op klantwaarde, complexiteit in pakketvergelijkingen en merkconsistentie over klantreizen heen. Het onderstreept een belangrijk punt uit de eerdere voorbeschouwing op CustomerFirst: de Gouden Vink is meer dan een prijs. Het is een spiegel voor de organisatie. De jury sloot af met een hoopvolle boodschap: 'We hopen alle teams (en meer) volgend jaar weer te zien. Want wie één keer wint, maakt altijd opnieuw kans.' 

En zo blijft de Vink vliegen. Van verhaal naar verhaal, van team naar team. Op zoek naar de klantreis die écht raakt.