Zilverlijn bekoort eenzame ouderen

Zilverlijn bekoort eenzame ouderen
  • 14 september 2015
  • Redactie

Het Nationaal Ouderenfonds volgt de pilot met de zogeheten Zilverlijn gegarandeerd op. Dat laat projectleider Willem Schortinghuis aan CustomerFirst weten. In de tot contactcenter omgebouwde Zilverlijnbus kunnen vijf vrijwilligers tegelijkertijd bellen met eenzame ouderen in het land.

De belservice, die grotendeels wordt gefinancierd door het KPN Mooiste Contact Fonds en de VriendenLoterij, startte in maart dit jaar en loopt nog tot eind oktober. Gedurende een paar weken parkeert de bijbehorende Zilverlijnbus voor de deur van diverse KPN-vestigingen in het land. In deze ‘grote vrachtwagen’ zijn zes belseats gecreëerd, bestaande uit een computerscherm en een headset. Binnenin is tevens een kleine zithoek gecreëerd, met een keukentje en een koffieapparaat.
Elke werkdag stappen tien medewerkers van het telecombedrijf de bus in, vijf in de ochtend en vijf in de middag. De ‘zesde’ plek is voor de teamleider; hij of zij geeft vanaf de zijlijn beltips. Per week worden in totaal 250 ouderen bereikt die zich hebben aangemeld voor een praatje. ‘Ouderen waarderen dit initiatief enorm. Nederland telt 1 miljoen eenzame ouderen, waarvan 220.000 zeer eenzaam zijn. Zij hebben maar één sociaal contact per maand en kijken soms dagen uit naar zo’n telefoongesprek’, vertelt Schortinghuis.

24-uurservice
Gedurende de pilot wordt overdag gebeld, van 9 uur tot 17 uur. Hoofddoel is een luisterend oor bieden; achterhalen hoe het met mensen gaat en waar zij eventueel ondersteuning kunnen gebruiken. De volgende fase is het in kaart brengen van de behoefte onder ouderen. ‘Willen ze ook zelf kunnen bellen met de Zilverlijn? En willen ze misschien in het weekeinde iemand kunnen spreken? Dit soort vraagstukken moeten we nog invullen’, blikt Schortinghuis vooruit. Daarnaast wordt deze periode benut om te kijken of de techniek naar behoren werkt. Na afloop van het project wil het Nationaal Ouderenfonds met eigen vrijwilligers doorgaan. Zij kunnen bellen vanuit het eigen contactcenter in Bunnik en later moet het ook mogelijk worden om vanuit huis te bellen. Op termijn verwacht Schortinghuis dat dit concept uitgroeit tot een 24-uurservice, net als voorganger The Silver Line in het Verenigd Koninkrijk. ‘Eind dit jaar gaan we opschalen.’

comments powered by Disqus