Ondanks klachten toch naar kantoor

Ondanks klachten toch naar kantoor
  • 23 september 2020
  • Redactie

‘Bij klachten, blijf thuis.’ Deze boodschap van Mark Rutte gaat er bij 3 op de 10 werknemers niet in. Zij laten zich bij coronaverschijnselen niet testen en gaan naar kantoor. Veel werknemers voelen de verantwoordelijkheid om op de werkvloer te verschijnen: een eenduidige richtlijn vanuit werkgevers ontbreekt.

EenVandaag deed onderzoek onder 23.077 leden van het EenVandaag Opiniepanel. ‘Mijn werkgever staat niet toe om met lichte klachten thuis te blijven. Er lopen hier ook genoeg collega's rond die zich niks van de richtlijnen aantrekken’, aldus een werknemer tegenover het programma. Bij lichte verschijnselen wordt 43% van de werknemers verplicht om thuis te blijven. Bij een grieperige huisgenoot of bij terugkomst uit een risicogebied is het ook niet altijd vanzelfsprekend dat de werknemer thuisblijft, ondanks dat dit ingaat tegen de richtlijnen in van de overheid.

Werkgever handhaaft niet goed
Een deel van de werknemers mag van de werkgever zelf bepalen of ze op kantoor verschijnen met klachten. Bij het overige deel zijn er geen richtlijnen van de werkgever. Bijna de helft (45%) van de werknemers voelt zich bezwaard bij het thuisblijven bij klachten.

Veel werkgevers vrezen voor het voorbestaan van hun bedrijf als werknemers massaal thuisblijven bij verschijnselen. 71% van de ondervraagden werkgevers noemt de richtlijn om thuis te werken bij lichte klachten onhoudbaar voor het bedrijf. Controleren of een werknemer klachten heeft staat daarom op een laag pitje. 1 op 3 werkgevers doet dit, het overige deel houdt zich hier niet mee bezig.

Lees hier over hoe werkgevers door meer inspanningen te verrichten langdurig verzuim of uitval in het bedrijf kunnen voorkomen.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link