Helft Nederlanders vreest onpersoonlijke zorg door digitalisering

Helft Nederlanders vreest onpersoonlijke zorg door digitalisering
  • 4 april 2025
  • Tamara de Vos-Vlot

Eén op de twee Nederlanders die regelmatig een naaste bezoekt in een ouderenzorginstelling vreest dat verdere digitalisering de zorg onpersoonlijker maakt. Vooral bezoekers van zestig jaar en ouder zijn sceptisch: 64% van hen deelt deze zorg. Zorgmedewerkers denken daar anders over. Volgens hen maakt digitalisering juist meer persoonlijke aandacht mogelijk, doordat repetitieve en administratieve taken geautomatiseerd worden.

Dit blijkt uit twee afzonderlijke onderzoeken van PanelWizard, in opdracht van softwareleverancier Topdesk. De processen waarvoor zorgmedewerkers het liefst slimme software inzetten, zijn: het aanvragen van hulpmiddelen (35%), verbeteren van interne samenwerking (30%) en optimaliseren van voorraadbeheer (24%). Ook communicatie tussen patiënten en familie (23%) en het beheren van cliëntgegevens (22%) worden genoemd als kansrijke terreinen.

Bezoekers signaleren ook gemiste kansen
Ondanks de bezorgdheid ziet 35% van de bezoekers wel degelijk digitaliseringskansen binnen de ouderenzorg. Zo denkt 54% dat digitale toewijzing van taken de zorg efficiënter kan maken. Verder ziet 30% potentieel in kunstmatige intelligentie om werkdruk te verlichten. Deze houding is vooral zichtbaar bij jongeren: 40% van de respondenten onder de 30% ziet kansen, tegenover 22% van de 60-plussers.

Ondersteuning, geen vervanging
‘De angst voor onpersoonlijke zorg door digitalisering is begrijpelijk,’ zegt Rinske Jansen, Consultant Healthcare bij Topdesk. ‘Maar technologie vervangt de zorgmedewerker niet – het ondersteunt hen. Geen enkele tool of robot kan de warmte, empathie en menselijke intuïtie van een zorgverlener overnemen. Wat digitalisering wél kan, is repetitieve taken automatiseren en administratieve lasten verlichten zodat zorgprofessionals juist méér tijd vrij krijgen om warme zorg te bieden.’