Minder vacatures voor administratieve functies

Minder vacatures voor administratieve functies
  • 1 april 2025
  • Tamara de Vos-Vlot

Het aantal vacatures voor administratieve functies is in 2024 met 8,5% gedaald. Dat blijkt uit een analyse van Nationale Vacaturebank. De daling is meer dan twee keer zo groot als de totale afname van vacatures, die bijna vier procent bedroeg. Het aantal vacatures voor administratieve functies is in 2024 met 8,5% gedaald. Dat blijkt uit een analyse van Nationale Vacaturebank. De daling is meer dan twee keer zo groot als de totale afname van vacatures, die bijna vier procent bedroeg.

Volgens Sharita Boon, directeur van Nationale Vacaturebank, is deze afname een direct gevolg van de digitale transformatie bij bedrijven. ‘Voor administratieve professionals is dit het moment om na te denken over trainingen, of bij- of omscholing.’

Uit het Future of Jobs Report 2025 van het World Economic Forum blijkt dat wereldwijd steeds meer werkenden investeren in hun digitale vaardigheden. In 2024 volgde 50% van de werknemers aanvullende training of scholing, tegenover 41% in 2023.

Ondanks de afname in administratieve banen ontstaan er ook nieuwe functies. ‘Er is in alle sectoren vraag naar specialisten in data, AI, en softwareontwikkeling’, aldus Boon. ‘Datagedreven vaardigheden worden steeds belangrijker.’ Ook voor praktische beroepen, zoals installatiemonteurs en servicemonteurs, blijft de vraag groot. Veel werkgevers bieden hiervoor omscholingstrajecten met salaris.

Volgens Henk Volberda, hoogleraar strategie en innovatie aan de Universiteit van Amsterdam, verandert bijna een kwart van de banen tegen 2030 door AI en robotisering. ‘Er komen wereldwijd 170 miljoen nieuwe banen bij, terwijl er 92 miljoen verdwijnen. Bij- en omscholing blijft essentieel.’ Werkgevers hebben hierin een sleutelrol, stelt Boon. ‘Ze moeten medewerkers helpen met het ontwikkelen van digitale vaardigheden, zodat waardevolle kennis binnen bedrijven behouden blijft.’

Het Future of Jobs report 2025 van het WEF verzamelt inzichten over de toekomst van werk gebaseerd op een enquête onder meer dan 1.000 werkgevers. Wereldwijd gaat dit verspreidt over meer dan 14 miljoen werknemers, 22 industriële clusters en 55 economieën. Er zijn vier edities in 2018, 2020, 2023 en 2025 verschenen.