Live beeld van noodsituaties direct naar meldkamer

Grosc, specialist in mission-critical communicatie, heeft SecureVideo for OpenScape Xpert gelanceerd. De oplossing maakt het mogelijk om tijdens een noodoproep met één druk op de knop een live videoverbinding tot stand te brengen met de beller. Hierdoor krijgen meldkamercentralisten direct visueel inzicht in de situatie.
De technologie achter deze innovatieve uitbreiding is afkomstig van het Nederlandse bedrijf WeSeeDo, dat zich richt op veilige beeldcommunicatie. Door de integratie met OpenScape Xpert – het meldkamertelefoniesysteem – kunnen centralisten eenvoudig schakelen tussen spraak en beeld, zonder dat de huidige gespreksopnames of systemen verstoord worden.
Volgens Léon Ruigrok, operationeel directeur van Grosc, is de introductie van SecureVideo een logische stap in de evolutie van meldkamertechnologie. ‘Mensen zijn gewend geraakt aan videocommunicatie. Diverse pilots tonen aan dat het toevoegen van live beeld daadwerkelijk bijdraagt aan betere besluitvorming. Met SecureVideo brengen we streaming video op een veilige en gebruiksvriendelijke manier van de burger naar de centralist.’
Ook WeSeeDo-directeur Iebele Otten toont zich enthousiast over de samenwerking: ‘Het is fantastisch dat onze technologie op deze manier wordt ingezet. Een centralist vertelde laatst dat dankzij de live beelden via WeSeeDo sneller kon worden opgeschaald bij een brand. Dat onderstreept het nut van beeld in noodsituaties.’
Bij de ontwikkeling van SecureVideo stonden veiligheid en betrouwbaarheid centraal. De videoverbinding werkt volledig los van de telefonieverbinding en voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van privacy en dataopslag. Daardoor blijft de bestaande infrastructuur van de meldkamer – inclusief gespreksopnames en koppelingen met andere systemen – onaangetast.
Voor meldkamers, waaronder die van de politie, betekent de oplossing een extra hulpmiddel om sneller en beter te kunnen handelen. De live beelden zorgen voor een scherper inschattingsvermogen, bijvoorbeeld bij incidenten waarbij locatie of ernst moeilijk te bepalen zijn via alleen spraak. ‘We kijken uit naar de impact die deze oplossing gaat hebben op de wereld van de hulpverlening’, aldus Otten.